Ülkemizin önemli ekonomik kaynakları arasında yer alan bir sektör giyim yada sanayida tasvir edilen adıyla tekstil özellikle İstanbul’da küçük büyük yüzlerce tekstil atölyesi ve fabrikalar bulunmaktadır. Biz satın alırken tek parça olan kıyafetler o kadar çok insanın elinden geçiyor ki, aynı zamanda birden fazla meslek erbabına ihtiyaç duymaktadır.
Yukarda yer alan branş bilgileri Bursa Büyükşehir Belediyesi sanat ve meslek kursları Busmek giyim ve üretim teknolojisi alanından aktarılmıştır. Ücretsiz olan bu eğitimleri kesinlikle kaçırmamalısınız.
Stislit’in çizimi ile başlayıp, Modelist’in kalıplaştırmasıyla devam etmektedir. Sonrasında kalıp halinde kesilen kumaş (pastallar) baskı, nakış vs gerekiyorsa o aşamalara sonrada dikimhaneye montajlanmaya gitmektedir. Kısaca giyim ve üretim teknolojisini anlattıktan sonra bu alanda edinebileceğiniz meslekleri görelim.
Stilistlik
İşin temelinden başlayacak olursak önce üretilecek olan giyim modelinin çizimini yapan alanla başlayalım. Bu mesleğin sahibi stilist olarak anılmakta, aynı zamanda modacı kıvamındadır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile bilgisayarlı stilistlik eğitimleri yaygınlaştı, ücretsiz kurslarda bulabilirsiniz.
Modelistlik
Bir alt kademeye inecek olursak modelist olduğunu göreceğiz. Görevi stilist tarafından çizilen modeli insanların yaşlarına göre ölçümlendirip kalıp çıkarma işlemi gerçekleştirmektedir.
Eskiden elle yapılan kalıp hazırama son yıllarda çıkan bilgisayarlı modelistlik proğramları ile daha kolay ve sıfır hata ile yapılmaktadır. Gerber, Style Cad, Vear Cad şeklinde proğramlardan birini öğrenmeniz yeterli olacaktır.
Düz Dikiş Makinacı
Dikimhanelerin olmazsa olmaz dikiş makinası sektörde geneld singer olarak tabir edilir. Tek iğneden oluşan bu makina tüm giyim türlerinin dikiminde kullanılmaktadır. Üstten gelen bir iplik, altta masura denen parçaya sarılmış farklı bir iplikle desteklenmektedir. Bu makinayı öğrendiğinizde Türkiye’nin her yerinde terzi, modavi ve tekstil firmalarında çalışacak konuma gelirsiniz.
Overlok
Yine dikimhanelerin olmazsa olmazı bir makina overlok tekstilde bir algı haline gelmiş olup genelde overlok makinasını kadınlar kullanır. Erkekler ağırlıklı olarak düz dikiş makinası kullanırlar. Overlok 3 ve 5 iplikten oluşan çeşitleri ile tişörtlerde kol takma, yan çatma gibi bölümlerde kullanılır. Nakış yapar gibi bir dikiş görüntüsü oluşturmaktadır. Yine bu makinayı öğrendiğinizde Türkiye’nin her yerinde işiniz hazır sayılır.
Kadın Giysileri Dikimi
Bu bölüm ise konuyu toptan ele almaktadır. Kendi kalıbını çıkarıp, kesimini ve dikiş yapma becerisi kazandırmaktadır. 5 Farklı alanda eğitim imkanı sunmakta olup, eğitim sonunda kişi adeta bir bayan terzisi haline gelmektedir. Tüm bayanlara özellikle tercih ediyoruz.
- Drapaj Tekniğiyle Kadın Etek Dikimi (224 saat)
- Bilgisayarda Kadın Giysi Kalıpları Hazırlama (352 saat)
- Çocuk Üst Giysileri Dikimi (205 saat)
- Düz Dikiş Makineci (336 saat)
- Bilgisayarlı Modelistlik (ASSYST) 184 saat
- Çocuk Giyim Modelisti (256 Saat)
- Overlok Makineci (87 saat)
- Kadın Pijama Dikimi (240 Saat)
- Kadın Model Uygulamalı Etek Dikimi(198 Saat)
- Kadın Manto Kaban Dikimi (240 Saat)
- Kadın Giysileri Artistik Çizim (266 Saat)
- Kadın fantezi Elbise Dikimi (126 Saat)
- Kadın Elbise Dikimi (163 Saat)
- Kadın Badi Dikimi (208 Saat)
- Drapaj Tekniğiyle Kadın Elbise Dikimi (216 Saat)
- Kadın Yelek Dikimi (70 Saat)
- Bilgisayar Destekli Moda Tasarımı (120 Saat)
- Kadın Tişört Dikimi (200 Saat)
- Kadın Temel Etek Dikimi (232 Saat)
- Kadın Giysileri Kalıp Hazırlama (296 Saat)
- Kadın Bluz Dikimi (223 Saat)
- 6-12 Yaş Çocuk Pantolon Dikimi (80 Saat)
- 2-6 Yaş Çocuk Elbise Dikimi (61 Saat)
Giyim ve Üretim Teknolojisi alanında alabileceğiniz birçok kurs bulunmaktadır. Kendinizi geliştirerek hem sektörde kendinize yer bulabilirsiniz hem kazanç elde edebilirsiniz. Ya da iş yerinizi, atölyenizi kurarak güzel işlere imza atabilirsiniz.